Senaste nytt

Nyheter


2024-02-02

Snabb snösmältning ger högt vattenflöde

Den snörika vintern ger ett mycket högt vattenflöde nu när tövädret på kort tid har omvandlat snön till vatten.

Tillrinningen till Hjälmaren är mycket hög och marken runt om är vattenmättad. Det gör att nivån i sjön stiger snabbt. SMHI har utfärdat en gul varning för bl a Eskilstuna-ån, som är den huvudsakliga kanalen för utflödet från sjön.

Hyndevadsdammen är nu öppen för det max flöde som är möjligt att hantera nedströms för kraftverksägarna och Eskilstuna kommun. Samspelet mellan de olika intressenterna är mycket viktigt för att inte orsaka allvarligare översvämningstillbud.

2023-10-10

Sommaren 2023 - en blöt historia

Sommaren började med torrt och varmt väder. Många siade om en upprepning av 2018 års hetta, men med facit i hand kan vi konstatera att så inte blev fallet. Regnet kom. Runtom i Hjälmarens regioner föll de cirka 400 mm regn under juni till september och tillrinningen till sjön ökade markant. Enligt Hjälmarens vattendom ska nivån följa en rät linje nedåt från den 20 maj till 1 oktober. I år har det varit mycket utmanade att reglera sjöns nivå enligt den. Redan i början av augusti öppnades Hyndevadsdammen för max flöde, trots detta var sjöns nivå i överkant mot räta linjen fram till slutet av september då den började sjunka ner mot, för årstiden, normal nivå igen.

Diagram över flödet genom Hyndevadsdammen och nivån i Hjälmaren 2023-01-01 till 2023-10-01.

2023-08-15

Vädret utmanar

Från extremt varmt och torrt försommarväder till högsommarens skyfall, det är en kort summering av sommaren 2023 hittills. Från att många siade om en upprepning av 2018 års torra och heta sommar har vi nu ett läge där vattnet gäckar samhället på många sätt och ställer till stora skador och problem med höga flöden.

Tillrinningen till Hjälmaren är för närvarande ovanligt hög  och gör att sjöns vattennivå ökar i snabb takt. Enligt den Räta linjen (1) bör nivån ligga på 21,81 (2) med en marginal på ±5 cm och sakta sjunka dag för dag. Nu är nivån uppe i 21,96 (2) och tenderar att fortsätta öka.

Hyndevadsdammen är i dagsläget helt öppen och vattenföringen uppgår till 105 m3/s (2). Flödet genom dammen måste anpassas efter kapaciteten nedströms Eskilstuna-ån, där vattnet måste passera flera dammar och kraftverk innan det når Mälaren. Förbundet samverkar med ansvariga inom Eskilstuna kommun och kraftverksägarna för åtgärder som kan underlätta vattnets framfart.

  1. Räta linjen är enligt gällande vattendom en angivelse om fallande vattennivå från 20 maj till 1 oktober.

  2. Angiven dagsnivå gäller 2023-08-15

2023-05-24

Start för Räta linjen 2023

20 maj är passerad och därmed ingången för Räta linjen. Enligt gällande vattendom ska Hjälmarens nivå vid den tidpunkten vara 21,95, med marginal +/- 5 cm, och sedan successivt sjunka ned till 21,73 till 1 oktober. I år gick vi in i Räta linjen med nivån 21,94. Hyndevadsdammen är nu inställd på låg vattenföring.

2023-04-27

Hjälmarens nivå siktar mot Räta linjen

Det är några veckor kvar till 20 maj då Räta linjen enligt vattendomen för Hjälmaren börjar gälla. Regleringen av sjön anpassas för att rätt nivå då ska uppnås. Utflödet genom Hyndevadsdammen tar hänsyn till det mätbara inflödet, vilket innebär att utflödet den här tiden på året kan fluktuera beroende på väderlek. Tack vare den moderniserade dammen förekommer inget läckage och flödet genom dammen är mer exakt kontrollerbart. Siktet är inställt på 21,95 ± 5 cm den 20 maj.

2023-04-25

Årets utprickning är klar

Nu har status och position kontrollerats på samtliga SSA samt montering av topptecken och fyrar gjorts i farlederna 941 och 942 i Hjälmaren inför båtsäsongen 2023. 

2023-01-11

Regn och snö fyller sjöar och vattendrag

Senaste tidens väder med mycket nederbörd i form av både snö och regn fyller på sjöar och vattendrag. SMHI varnar för höga vattenflöden. Men tack vare att marken inte är tjälfrusen så hjälper naturen till att hålla undan mycket av vattnet och fyller på grundvattendepåerna.

Hjälmarens vattennivå har stigit och i takt med detta har Hyndevadsdammen reglerats för att öka vattenföringen genom Eskilstuna-ån. Idag den 11 januari är flödet cirka 30 m3/s.

2022-11-24

Den moderna Hyndevadsdammen är invigd

Arbetet med att modernisera Hyndevadsdammen har skett i två etapper och påbörjades hösten 2021. Hjälmarens vattenförbund har drivit arbetet och det omfattande och avancerade byggprojektet har nu gått i mål. Dammens funktionalitet har säkrats och de 36 ålder-stigna, manuella träluckorna har bytts ut mot 13 fjärrmanövrerade, automatluckor i stål. Hyndevadsdammen utgör en viktig hålldamm för vattnet från Hjälmaren ut till Mälaren genom Eskilstunaån.

Dammen byggdes i samband med den stora sjösänkningen av Hjälmaren och invigdes i slutet av 1880-talet. Förutom löpande underhåll gjordes under 1970-talet en mer omfattande renovering av dammen. Men grundkonstruktionen från 1880-talet har fram tills nu varit densamma. Hyndevadsdammen består av 2 fåror, den bredare norra huvudfåran, samt det lilla dämmet som grävdes ur i samband med sjösänkningen.

Trots kontinuerliga tätningsarbeten hade dammen ett läckage som försvårade regleringen, framförallt under lågvattenperioder. Under senare år eskalerade behovet av en modernare och tätare regleringsdamm, delvis på grund av de extrema nederbörds- och temperaturskiftningar orsakade av förändringar i klimatet.

— Det är fantastiskt att vi nu kan ”återinviga” Hyndevadsdammen efter renoveringen. Det är över 140 år sedan som dammen stod klar, då som en viktig kugge för att säkra sjösänkningen av Hjälmaren som bland annat syftade till att frigöra jordbruksmark. Nu har vi en modern, lättreglerad damm med tekniklösningar som kommer att bestå under en lång tid framöver. Diskussionerna kring dammens skick och påverkan på regleringsarbete har pågått sedan förbundets bildande i början av 80-talet. Det är oerhört glädjande att Hjälmarens vattenförbund nu lyckats genomföra detta historiska projekt, säger Kristina Birath, ordförande i Hjälmarens vattenförbund.

— Projektet vid dammen delades upp i två etapper beroende på att vi endast kunde arbeta under lågvattensäsong, då vi var tvungna att torrlägga respektive dammfåra. Etapp 1 omfattade lilla dämmet och genomfördes hösten 2021. I slutet av april i år påbörjades etapp 2, arbetet med den stora dammen. I mångt och mycket var svårigheten med gamla dammens läckage orsaken till projektet. Men med facit i hand kan sägas att både den lilla och den stora dammens förankring var i mycket dåligt skick. Vi har nu en damm som är förankrad djupt ned i berggrunden. Det har varit ett utmanande projektet som tack vare erfarna och professionella entreprenörer har fortlöpt mycket smidigt, säger Carl von Celsing, projektansvarig Hjälmarens vattenförbund.

NCC Sverige AB har utfört markentreprenaden. Ramverk och luckor har tillverkats och monterats av Jakobssons Smide i Kolsva. Leremar El och Automation har levererat styrsystem.

Invigningen av dammen kröntes av en historisk resa guidad av historikern Gunnar Wetterberg och Anna-Sohpia von Celsing, vars farsfars farfar var en drivande kraft för genomförandet av sjösänkningen.

Ann-Sofie Wågström, kommunfullmäktiges ordförande i Eskilstuna, och John Johansson, kommunstyrelsens ordförande i Örebro, invigningstalade.

Det var många som ville vara med på den historiska invigningen av den nya moderna Hyndevadsdammen.

Gunnar Wetterberg och Anna-Sophia von Celsing gav en historisk tillbakablick.

Ann-Sofie Wågström, Eskilstuna kommun, och John Johansson, Örebro kommun, inviger dammen .